1672; 350 JAAR NA HET RAMPJAAR

Het doel van de leergang is om met de groep een prachtige voorstelling te maken en uiteindelijk te schitteren op het podium van Theater Harderwijk. De voorstelling heeft als thema “1672; 350 jaar na het rampjaar”. Een indrukwekkende gebeurtenis die zich vanaf juni 1672 in Harderwijk afspeelde.

In het jaar 1672 trof een grote ramp ons land; Nederland werd tegelijkertijd aangevallen door de Fransen en Engelsen. De Fransen bezetten grote delen van Nederland, brandden dorpen plat en belegerden steden. Uiteindelijk werden ze tegengehouden door de Waterlinie en bij de stad Groningen.

In 2022 is dit precies 350 jaar geleden.

Het verhaal van Harderwijk in die tijd is op zijn minst bijzonder te noemen. In juni 1672 is Harderwijk gecapituleerd en na een bezetting van 7 dagen door de bisschop van Münster namen de Fransen het over.

“Een indrukwekkende gebeurtenis die zich

vanaf juni 1672 in Harderwijk afspeelde.”

 

Honderden Franse soldaten trokken de stad binnen en de Harderwijkse bewoners werden gedwongen om de bezetters onderdak en eten te geven. Om een betere verdedigingsmuur te bouwen, bliezen de Fransen de Luttekepoort en de Smeepoort op. Ze hebben uiteindelijk geen verdedigingsmuur meer opgebouwd.

Bij hun aftocht op 5 september 1673 staken de Fransen de stad aan alle kanten in brand. Door snel en moedig optreden van de burgers brandden slechts een school en zo’n dertig huizen af.

Hoe kijken we hier na 350 jaar op terug? Wat hebben we geleerd van deze tijd en liggen er parallellen tussen die onzekere tijd en ons leven anno 2022?

Wil je meer weten over ons programma?

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op